Loading...

Intra...

Tencuiala
 • Pregatire
 • Pregatirea Suprafetei
 • Aplicarea Produsului
 • Securitate

Pregatirea Tencuielilor Decorative si Conditii de Aplicare

     Ca si in cazul vopselelor, pregatirea Tencuielii Decorative, ca produs, cat si a suprafetelor pe care va fi aplicata, reprezinta etape indispensabile pentru realizarea unor performante maxime. Trebuie avut in vedere ca tencuiala decorativa, - cu toate tipurile sale: Tencuiala Acrilica, Tencuiala Silicatica, Tencuiala Siliconica sau Tencuiala de Soclu - este un produs profesional, la a carui aplicare trebuie sa se tina seama, cu rigurozitate, de toate instructiunile din Fisa Tehnica. Astfel:

 1. Produsul se conditioneaza la temperatura ambianta 24 ore inainte de aplicare.
 2. Inainte de deschiderea ambalajului se indeparteaza de pe acesta praful sau alte urme de murdarie pentru a nu contamina produsul.
 3. Se omogenizeaza bine produsul in ambalajul original, folosind un amestecator mecanic, in vederea redispersarii eventualului sediment.
 4. In functie de modul de aplicare se face reglarea vascozitatii, prin adaugarea de apa la temperatura ambianta (cca. 2 -3%).

     Conditii de aplicare:

 1. Temperatura optima de aplicare a produsului: 10 - 30°C.
 2. Temperatura produsului: 15 - 30°C.
 3. Temperatura suportului: 15 - 40°C.
 4. Umiditatea relativa a mediului max. 65%.
 5. Temperatura suportului va fi cu cel putin 5°C peste temperatura punctului de roua pentru a evita condensarea umiditatii pe suport, ce poate determina scaderea aderentei, aparitia de basicari sau chiar exfolieri.
 6. Nu se va aplica sub +10°C, intrucat exista riscul ca aderenta sa fie mult diminuata si astfel sa apara deteriorari ulterioare ale tencuielii (exfolieri, aspect prafos, dezlipiri).

Pregatirea Suprafetelor

     Pregatirea suprafetelor-suport din beton, zidarie, glet de var, ipsos sau premixate, etc., reprezinta o etapa premergatoare aplicarii si obligatorie, deoarece are o influenta hotaratoare asupra calitatii si durabilitatii acoperirii. Astfel:

 1. Betonul sau mortarele noi (inclusiv reparatiile) necesita minim 28 zile pentru intarire si uscare inaintea aplicarii; nerespectarea acestei conditii afecteaza rezistenta produsului  in timp, determina exfolieri sau basicari, iar vopselele colorate este posibil sa sufere modificari cromatice.
 2. Suprafetele tencuite se verifica prin ciocanire inainte de aplicarea produsului; daca se dovedesc necorespunzatoare (suna a gol) se indeparteaza complet tencuiala, pana la zidarie si se refac cu un mortar de aceeasi clasa cu cel initial.
 3. Se remediaza fisurile si alte imperfectiuni inainte de aplicarea produsului.
 4. Vopselele vechi, neaderente, se indeparteaza complet prin razuire, ardere cu lampa de benzina sau folosind solutii chimice speciale, dupa care suprafata se asperizeaza prin slefuire cu hartie abraziva si se desprafuieste.
 5. Zonele atacate de mucegai se curata si se impregneaza cu solutii special destinate acestui scop.
 6. Suprafetele ce urmeaza a se acoperi cu vopsea, se curata de impuritati sau grasimi, se  asperizeaza, praful rezultat indepartandu-se cu perii cu par moale sau prin suflare cu aer comprimat.
 7. Suprafetele trebuie sa fie netede, plane, uscate.

     Incluziunile metalice vor fi acoperite in mod obligatoriu cu Grund Anticoroziv Emex sau Grund Economic Neomatt.

Aplicarea Tencuielilor Decorative

     Aplicarea produsului pe suprafata-suport se face numai dupa pregatirea corespunzatoare a acesteia, indiferent daca suprafata este noua sau a mai fost vopsita.

     Aplicarea tencuielilor decorative se face manual cu fierul de glet, sau industrial prin stropire cu instalatii air-less.

     Sistemul optim de aplicare a tencuielilor decorative comporta urmatoarele etape:

 1. Se conditioneaza produsul conform instructiunilor de pregatire a produsului.
 2. Se pregatesc suprafetele conform instructiunilor de pregatire a suprafetelor.
 3. Se aplica un Grund de Amorsare cu Quartz pentru a crea puncte de ancora si a mari aderenta produsului la suport.
 4. Dupa uscarea acestuia (min. 2 ore) se verifica absorbtia peretelui cu un pulverizator (se are in vedere ca apa sa ramana in stropi pe peretele pregatit) si, daca este nevoie se trece la pasul urmator (care nu este obligatoriu).
 5. Se va aplica o Amorsa Antimucegai, sau din gama tipului de vopsea (acrilica, silicatica, siliconica). O prezentare a acestora, cu fisele tehnice aferente aveti in pagina Grunduri-Amorse (din site-ul principal).
 6. Se aplica un strat de vopsea de fond, in culoarea tencuielii, la un interval de cca. 6 ore, de preferinta de tipul Vopsea Lavabila de Exterior Emex.
 7. Se aplica tencuiala decorativa la cca. 12 - 24 ore de la aplicarea stratului de fond, in strat de o grosime cat mai apropiata de marimea granulei de marmura.
 8. Dupa aplicare se lasa “sa traga” cca. 10 minute, dupa care se structureaza cu drisca sau gletiera din material plastic, pentru obtinerea efectului dorit. In cazul Vopselei Texturate structurarea se face cu trafaletul din burete cu model, imediat dupa aplicarea produsului.

Instructiuni privind Securitatea

     In conformitate cu standardele impuse in acest moment toate produsele sunt insotite de fise tehnice si fise de securitate, care contin date privind identificarea producatorului, a produsului si a posibilelor substante chimice potential periculoase.
Fisele de securitate contin si urmatoarele sectiuni de maxima importanta:

 1. Identificarea pericolelor.
 2. Masuri de prim ajutor.
 3. Masuri de prevenire si combatere a incendiilor.
 4. Masuri in caz de pierderi accidentale.
 5. Manipulare si depozitare.
 6. Controlul expuneriiprotectia personala.
 7. Proprietatile fizico-chimice ale produsului.
 8. Date despre stabilitatea si reactivitatea produsului.
 9. Informatii toxicologice.
 10. Informatii despre posibile efecte ecologice.

     Se vor citi cu atentie atat instructiunile de aplicare cat si cele de securitate.

 1. Se vor observa frazele de risc, pentru a putea preveni eventuala expunere, in cazul unor substante care prezinta riscuri, chiar minime.
 2. Personalul va purta echipament de protectie adecvat.
 3. Nu se va lucra cu scule sau dispozitive improvizate, in apropierea surselor de caldura, scantei, etc., sau in apropierea unor echipamente electrice.

Cu toate ca tencuielile decorative sunt ecologice si nu prezinta ricuri la utillizare sau pentru mediu, este obligatorie respectarea recomandarilor din fisa de securitate a produsului.

INSTRUCTIUNI PENTRU APLICAREA TENCUIELILOR DECORATIVE


Pregatire vopsea
Color
ISO
Tencuiala Decorativa de Soclu Emex
Tencuiala Decorativa Structurata Siliconica Emex
Tencuiala Decorativa Structurata Silicatica Emex
Tencuiala Decorativa Structurata Acrilica Emex
Vopseaua Lavabila de Exterior Emex
Amorsa de Perete Antimucegai
Grund de Amorsare cu Cuart pentru Tencuieli
Grund Alchidic Economic Neomatt
Grund Alchidic Anticoroziv Emex